Hur man går tillväga

Åter

Har man tidigare erfarenhet av att syra livsmedel räcker det bra med att läsa in sig på området och sätta igång.

För de som däremot inte tidigare har erfarenhet av syrning rekommenderas att man först skaffar sig erfarenhet av att göra surkål och sedan går vidare och syrar andra grönsaker innan man ger sig på Kombucha. Orsaker är att det är lättare att misslyckas med kombucha. Man måste vara extremt renlig i kontakt med svampen. Men om man lyckas så får man inte bara en mycket nyttig och god dryck för all framtid, man odlar samtidigt nya ”modersvampar”

  • Det är viktigt att koka alla kärl och redskap
  • Det är viktigt att KOMBUCHA inte kommer i kontakt med metall
  • Glas och plastkärl är det pålitligaste förvaringssättet, vissa keramiska material innehåller bly och andra tungmetaller

RECEPT

jar4.jpg 

Det finns lika många recept som användare. Jag har testat mig fram till ett som är väldigt gott och innehåller hög mängd näring. Jag har sett recept med halva mängden socker, men det ger en svagare dryck. Mitt recept kommer från Norge.

Denna beskrivning utår från 1 liter dryck


1 påse grönt thé
1 påse svart thé
100 gr socker
1 dl av en tidigare sats
Modersvampen

Koka upp vattnet (det går bra i en metallkastrull, du blandar inte i Kombucha förrän efter det svalnat) lägg i thé och socker. Låt theét dra i 15 minuter. Rör om och låt svalna.  
Häll på glas eller plastkärl, tillsätt 10% av den gamla kombuchadrycken plus modersvampen. Ställ på en lugn och dragfri plats med lock eller tyg över i 7-14 dagar. Därefter har du din hälsodryck klar, eventuellt måste du sila genom en silduk innan du buteljerar den.

Om du vill odla en ny modersvamp så låter du den ligga kvar i 5 veckor

 

LYCKA TILL!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.